2019 AVRUPA VIZE VE GUMRUK KANUNU HAKKINDA BILMENIZ GEREKENLER

0
3562

AVRUPA ULKELERINE GIRERKEN BILMEMIZ GEREKENLER.

VIZE VE GUMRUK KANUNLARI

Schengen sahasına dâhil AB ülkelerinde ve İsviçre’de yasal ikamet izni bulunan vatandaşlarımızın Fransa’ya yapacakları seyahatlerinde veya transit geçişlerinde vize almalarına gerek bulunmamaktadır.

Ülkemiz ve Schengen sahası dışında ikamet eden umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımızın Fransa’ya gelmeden önce bulundukları ülkelerdeki Fransa Temsilciliklerine müracaat ederek vize almaları gerekmektedir.

Hizmet, Hususi ve Diplomatik pasaport hamili vatandaşlarımız ise 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaftır. Fransa’ya görevle gelecek resmi pasaport (gri: Hizmet Pasaportu veya yeşil: Hususi Pasaport) hamillerinin beraberlerinde, sadece talep edildiğinde ibraz edilmek üzere, bir görevlendirme yazısı bulundurmaları; özel seyahatlerde ise seyahat sigortası, dönüş uçak bileti ve kalacak yer (otel rezervasyonu vb.) bilgilerine ilişkin belgeler ile, kalacak süre için yeterli para bulundurmaları sınır kapılarında sorun yaşanmaması açısından faydalı olacaktır.

5 Nisan 2010 tarihinden bu yana, Schengen konvansiyonu üye ülkelerinden biri tarafından düzenlenmiş ve geçerliliği olan uzun süreli vize hamili vatandaşlarımız, diğer üye ülkelerin topraklarında serbest dolaşım iznine sahiptir. (Bu uygulama kapsamında, havayoluyla seyahat eden vatandaşlarımızın Schengen bölgesine ilk girişlerini vize aldıkları Schengen üyesi ülkeden yapmalarına yerel makamlarca dikkat edildiği bilinmektedir).

Fransa için vize başvuru sırasında pasaportlarda dikkat edilen bazı hususlar bulunmaktadır. Bunlar, pasaportta en az iki boş sayfa bulunması ve pasaportun vizenin sona eriş tarihinden itibaren en az üç ay süreyle geçerliliğe sahip olmasıdır.

İngiltere’nin Schengen ülkeleri vize mevzuatına dâhil olmaması nedeniyle, bu ülkede mukim vatandaşlarımızın Fransa’dan transit olarak geçebilmeleri için İngiltere’deki Fransız Konsolosluklarından transit vizesi almaları gerekmektedir. Sınırlarda transit vizesi verilmemektedir. Tek ve çift transit vize harcı 60 Euro’dur.

Bulgaristan Cumhuriyeti’nin 31.01.2012 tarihinden itibaren yürürlüğe giren uygulamasına göre, Schengen bölgesi üyesi veya Schengen müktesebatını uygulayan ülkelerde ikamet eden veya uzun süreli ikamet amaçlı vizesi bulunan vatandaşlarımız, son 6 ay içinde 3 ay süreyle Bulgaristan’da vizesiz ikamet edebileceklerdir.

Yukarıdaki şartları taşımayan umuma mahsus pasaport sahibi vatandaşlarımızın Bulgaristan vizesi almaları gerekmektedir. Vize gerektirmeyen üçüncü ülkelere veya Schengen bölgesi üyesi olmayan AB üyesi ülkelere seyahat edecek vatandaşlarımız, gidiş ve dönüşte Bulgaristan güzergahını kullanacaklar ise, çift transit veya çok girişli vize almış olmaları gerekmektedir. Keza, Yunanistan’ı ziyaret etmek isteyen ya da bu ülkeden transit geçmek isteyen vatandaşlarımız da (diplomatik, hususi ve hizmet pasaport hamilleri hariç) Yunan vize rejimine göre vizeye tâbidirler.

İsviçre’nin 2008 yılı Aralık ayından itibaren Schengen sahasına dâhil olmasıyla birlikte, Fransa’da yasal oturma izni bulunan ve en az üç ay geçerli umuma mahsus pasaport hamili olan vatandaşlarımız, sözkonusu belgeleri ibraz etmeleri kaydıyla, İsviçre’ye vize almadan seyahat etme imkânına sahip olmuşlardır.

Belgrad’da 12 Temmuz 2010 tarihinde imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Sırbistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Vizenin Karşılıklı Olarak Kaldırılmasına Dair Anlaşma” uyarınca, iki Tarafın geçerli umuma mahsus ve resmi (diplomatik, hizmet, resmi ve hususi) pasaport, denizadamı cüzdanı, uçak mürettebatı için seyahat belgesi, geçici pasaport ve seyahat belgesi hamili vatandaşları, diğer Tarafın ülkesinde, ilk giriş tarihinden itibaren, her altı ay içinde doksan günü aşmayan seyahatlerinde vizeden muaftır.

Anlaşma, her iki Tarafın tren, kamyon ve otobüs sürücüleri ile yardımcıları, tren ve lokomotif, sivil uçak ile gemi mürettebatı gibi uluslararası yolcu ve mal nakliyesi yapan vatandaşlarının, her altı ay içinde doksan günü aşmamak kaydıyla, birbirlerinin ülkelerine yapacakları seyahatlerinde (transit geçişler dâhil olmak üzere) vizeden muaf olmalarını da hükme bağlamaktadır.

Sırbistan makamları, vatandaşlarımızdan Sırbistan’dan geçerken Türk veya Fransız pasaportlarını veya Fransız kimlik kartlarını ibraz etmeleri istemektedir.
Bununla birlikte, Sırbistan’a seyahat edecek vatandaşlarımızın pasaportlarının en az 6 ay geçerli olması tavsiye edilmektedir.

Sırbistan’da 2014 yılında yürürlüğe giren yeni trafik kanunu oldukça ağır cezalar içermektedir. Vatandaşlarımızın seyahatleri süresince trafik kurallarına uymaları, hız sınırlarına dikkat etmeleri ve hatalı sollama yapmamaları tavsiye edilmektedir. Sırbistan’a karayoluyla seyahat edecek ya da bu ülkeden transit geçecek vatandaşlarımızın riayet etmeleri gereken hususlara ilişkin detaylı bilgiye http://www.mfa.gov.tr/sirbistan.tr.mfa bağlantısından ulaşılması mümkündür.

2) YOL GÜZERGÂHI VE SINIR KAPILARI

İngiltere’de mukim vatandaşlarımızın karayoluyla ülkemize gitmeyi tercih etmeleri durumunda, Fransa’yı İngiltere’ye bağlayan “Eurotunnel”i kullanmak suretiyle, Fransa’nın Calais şehrinden giriş yaparak İtalya’ya gitmeleri halinde Fransa’dan transit olarak geçmeleri gerekmektedir. Eurotunnel’i, taşıt başına Temmuz ve Ağustos aylarında takriben 200 Euro’luk bir ücret karşılığında kullanacak olan vatandaşlarımız Fransa’ya araçlarıyla 35 dakikada ulaşabilirler. Eurotunnel’e ilişkin güncel ücret tarifelerine

https://www.eurotunnel.com/ adresinden ulaşılması mümkündür.

İngiltere’de mukim vatandaşlarımızın Dunkerque veya Calais üzerinden Fransa’ya ayrıca denizyoluyla ulaşmaları mümkündür. Temmuz ve Ağustos aylarında taşıt başına 40 ila 70 Euro karşılığında, Fransa ve İngiltere arasında en hızlı deniz seferlerini icra eden Dover-Calais feribotu kullanılabilir (hızlı feribotla 35 dakika/normalde 90 dakika). Dover’den Dunkerque istikametindeki deniz seferleri ise 2 saatte icra edilmektedir (Temmuz ve Ağustos aylarında maliyeti taşıt başına 30 ila 70 Euro arasında değişmektedir). İngiltere’den Fransa’ya feribot seferlerine ilişkin güncel ücret tarifelerine

http://www.chunnel.org.uk/ferry.htm adresinden ulaşılması mümkündür.

Vatandaşlarımızın izleyebileceği güzergâhlar aşağıda maruzdur:

1) İtalya’dan feribot ile ülkemize gidilecekse:

Fransa’ya deniz yoluyla Calais üzerinden giriş yapıldığında, A26 otoyolu devamında A1 otoyolu ile Paris istikametine, oradan da A6 otoyolu ile Liyon istikametine gidilmelidir. Calais ile Liyon arası yaklaşık 862 km’dir. Fransa’ya deniz yoluyla Dunkerque üzerinden giriş yapıldığında ise, Lille istikametinde A25 otoyolu alınmalı ve Lille yakınlarında A1 otoyoluna geçilmelidir. A1 otoyolunda Cambrai mevkiine ulaşıldığında, A26 otoyolu Liyon istikametine alınmalıdır. Dunkerque ile Liyon arası yaklaşık 771 km’dir.

2) Karayolu tercih edildiği takdirde:

Manş Denizi’nden Fransa’ya geçip, kıyı şeridi üzerinden (Dunkerque istikametinde) Belçika’ya giriş yapıldıktan sonra, Belçika’daki vatandaşlarımızın izlediği Avrupa karayolu kullanılabilir.
Fransa’dan hareketle Almanya üzerinden Viyana’ya gidilmek suretiyle arabalı tren yolculuğu da son yıllarda tercih edilen bir seyahattir. Bunun yanı sıra, Kuzey İtalya, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Sırbistan, Bulgaristan/Yunanistan güzergâhını kullanarak karayolu ile ülkemize gidilebilmektedir.
Sürücü ve yolcuların seyahatleri öncesi ilgili limanlar arası uçuş ve transferlerini kendilerinin organize etmeleri koşuluyla motosiklet ve otomobillerini ro-ro taşımacılığı yapan şirketler aracılığıyla Toulon-İstanbul Pendik limanları arasında taşımaları mümkündür.

3) Havayolu tercih edildiği takdirde:

Paris’in Charles de Gaulle ile Orly havaalanlarından yıl boyunca İstanbul ve Sabiha Gökçen Havalimanlarına THY, Air France, Pegasus, Sun Express, Atlasglobal gibi çeşitli firmalarca uçuş gerçekleştirilmektedir. Yaz tatili döneminde ise bunlara ilaveten Paris’in aynı havaalanlarından İzmir, Antalya ve Bodrum’a yönelik ek seferler düzenlenmektedir.
THY’nin haftada iki kere Paris-Ankara doğrudan uçuşu bulunmaktadır.

Ayrıca vatandaşlarımızın Fransa’nın Lyon (THY, Pegasus), Marsilya (THY, Pegasus, Atlasglobal (Atlasglobal için Paris üzerinden aktarma yapmak suretiyle), Nice (THY, Atlasglobal (Atlasglobal için Paris üzerinden aktarma yapmak suretiyle), Montpelier (Atlasglobal-Paris üzerinden aktarma yapmak suretiyle), Toulouse (THY), Bordo (THY), Nant (Charter) ve Strazburg (THY-İstanbul, Sun Express- yalnızca yaz döneminde İzmir ve Kayseri) kentlerinde bulunan havaalanlarından ülkemize uçakla seyahat edebilmeleri mümkündür.

Buna ek olarak, çevre ülkelerdeki Cenevre, Mulhouse-Basel, Frankfurt ve Stuttgart havaalanlarını kullanmak veya Paris üzerinden aktarma yapmak suretiyle ülkemize seyahat etme imkânı bulunmaktadır.

3) GÜMRÜK

Fransa ve diğer Avrupa Birliği üyesi ülkeler tarafından ortak gümrük kuralları uygulanmaktadır.

Fransa’ya yolcu beraberinde 200 adet sigara, 100 adet küçük puro veya 50 adet puro veya 250 gr tütün; 500 gr kahve; 100 gr çay; 16 litre bira, 4 litre şarap veya 22 dereceyi geçen içkilerden 1 litre, 22 dereceyi geçmeyenlerden 2 litre, 50 gr parfüm ve 25 cl koku (eau de toilette) sokulmasına izin verilmektedir.

15 yaşından büyük kişiler için;
– Hava ve deniz yolu dışında başka bir yolla ülkeye giriş yapanların beraberinde getirdikleri eşyalardan 300 Euro ve üzeri değere sahip olanları,

– Hava veya deniz yolu ile ülkeye giriş yapanların beraberinde getirdikleri eşyalardan 430 Euro ve üzerinde değere sahip olanları,

– 15 yaşından küçük kişiler için, beraberinde getirdikleri eşyalardan 150 Euro ve üzeri değere sahip olanları gümrüğe beyan etmeleri gerekmektedir.

Fransa’ya yapılacak girişlerde vatandaşlarımızın beyana tabi eşyası olduğu takdirde gümrük memurlarına bilgi vermeleri gerekmektedir. Kontroller sırasında yanıltıcı veya eksik beyanda bulunulduğunun anlaşılması durumunda, yüklü para cezaları uygulanmaktadır. Ayrıca, ziynet eşyalarının bavula konulmaması gerekmektedir. Aksi takdirde, havaalanlarında yapılan denetimlerde, ziynet eşyası bavullarda bulunduğu tespit edilen vatandaşlarımızın sözkonusu malları, Fransız Gümrük mevzuatı uyarınca ticari mal olarak değerlendirilmekte ve faturaları talep edilerek burada kayıtlı değer üzerinden KDV alınmakta ve ayrıca ceza uygulanmaktadır.

Uyuşturucu madde ve uyuşturucu özelliği taşıyan maddelerin Fransa’ya sokulması kesinlikle yasaktır.

Tatil dönüşlerinde diğer ülkeler üzerinden Fransa’ya girişte özellikle dikkat edilmesi gereken husus marka taklidi eşya bulundurulmamasına özen gösterilmesidir. Titizlikle yapılan gümrük kontrolleri sırasında tespit edilen taklit markalı eşyalar için o malın gerçek marka fiyatının iki katı ödetildiği gibi, ayrıca üç yıla kadar da hapis cezası da uygulanmaktadır.

Fransa’ya giriş yapacak vatandaşlarımız, veterinerden sağlık muayenesinden geçtiğine dair bir belge ibraz etmek şartıyla, beraberlerinde en fazla beş evcil hayvan bulundurabilirler. Kedi ve köpekler için Fransa’ya gelmeden en erken 90 gün önce kuduz aşısı yaptırmak zorunludur. Belirtilen bu sağlık koşullarına uyulmaması durumunda, evcil hayvanlar Türkiye’ye geri gönderilmekte veya karantinaya alınmakta, hatta itlâf edilebilmektedir. Bununla birlikte, saldırgan ve tehlikeli köpek cinslerinin (pittbull, staffordshire terrier, Amerikan staffordshire terrier, mastif, boerboel, tosa, molosser cinsi köpekler) Fransa’ya sokulması yasaktır.

Fransa’ya sokulacak evcil hayvanlara ilişkin ayrıntılı bilgilerin şu linkten temini mümkündür:

http://www.douane.gouv.fr/articles/a11626-voyage-venir-en-france-avec-mon-animal-de-compagnie .

Avrupa Birliği’ne mensup ülkeler (dolayısıyla Fransa) “Kuduz Titrasyon Testi” şartını aramaktadırlar. Bu testin Fransa’ya giriş tarihinden en az 90 gün öncesinde yaptırılması ve enseye uluslararası çip takılması şarttır, aksi halde evcil hayvanı ülkeye kabul etmemektedirler. Bu durumda, eğer evcil hayvan ilk kez yurtdışına çıkacaksa, en az 4.5 ay önce bir veteriner hekime giderek yardım istenmesi tavsiye edilmektedir. (Daha önceden kuduz aşısı olan ve aşı uygulama süresi 30 günü geçmiş olan kedi veya köpekler için bu süre 3.5 aydır).”

Vatandaşlarımızın Türkiye’den gelirken beraberlerinde taze yiyecek, özellikle süt ve süt mamulleri ile et ve et mamulleri getirmemeleri, bunların Fransa’ya sokulmasının yasak olmasından dolayı tavsiye edilir. Diğer yandan, şahsi kullanım amaçlı ilaç, bebeklere yönelik mama ve süt tozunun Fransa’ya girişi yasak değildir. Bir malın Fransa’ya sokulması hakkında tereddüt olması durumunda, Türkiye’deki Fransız Büyükelçiliği (Ankara) veya İstanbul Başkonsolosluğu ile temasa geçilmesinde fayda bulunmaktadır.

Fransa’dan kişi başına en fazla 10.000 Euro tutarında nakit para, döviz, çek veya menkul değer çıkarılabilir. Aynı sınırlama, bu ülkeye giriş yapacak vatandaşlarımız için geçerlidir. Bu rakamın üzerindeki meblağlar gümrükte beyan edilmelidir. Gümrük beyan işlemlerinin Fransa’dan ayrılmadan 2 gün öncesine kadar https://pro.douane.gouv.fr/ adresi üzerinden beyan formu doldurularak da internet üzerinden beyanda bulunmak mümkündür. Form doldurulduktan sonra kayıt numarasının saklanması veya kaydın bir örneğinin alınması, gümrükte yapılabilecek bir kontrol sırasında kolaylık sağlayacaktır.

Taşıtlarda, depodaki yakıta ilaveten 10 litrelik bir benzin bidonunun bulunmasına izin verilmektedir.

Araçlarda herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Araçların teknik kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Geçerli bir sigorta belgesi (carte verte) bulundurulması mecburidir. Ayrıca, ülkeye sokulan araçlarla altı aydan fazla kalınması durumunda ithalat vergisi ödenmesi gerekmektedir. Fransa’dan geçiş yapacak veya bu ülkede altı aydan kısa bir süre için kalacak olan vatandaşlarımız araçlarını bir AB üyesi ülke vatandaşına devredemez, kiralayamaz veya ödünç veremez.

Turistik amaçla ve karayoluyla ülkemize giriş yapacak Türk veya yabancı uyruklu kişilerin beraberlerinde getirdikleri özel araçlarının giriş-çıkış işlemleri sınır kapılarımızdaki “1 No’lu Taşıt Takip Programı”na kaydedilmektedir. Taşıtlarıyla Türkiye’ye gelecek vatandaşlarımızın, gümrük kapılarında sorun yaşamamaları için, T.C. kimlik numaraları hakkında bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Vatandaşlarımız T.C. kimlik numaralarını http://tckimlik.nvi.gov.tr/web/ internet adresinden nüfus bilgilerini girerek ya da herhangi bir işlem için Başkonsolosluklarımıza başvurduklarında öğrenebilirler.
13.10.2015 tarihinde yürürlüğe giren 2015/8113 sayılı Bakanlar Kurulu çerçevesinde, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın kişisel kullanımlarına mahsus kara taşıtlarına verilecek geçici ithalat izni süresi 6 aydan 24 aya çıkarılmıştır.

Bu bağlamda; sözkonusu 24 aylık süreden yararlanmak için kişinin, Türkiye Gümrük Bölgesine girişinden önceki bir yıl içerisinde en az 185 gün süreyle fiilen yurtdışında bulunması gerekmektedir. Yurtdışından taşıt getirecek kişilerin, yurtdışında yerleşik olması ve yurtdışında ikametinin bulunması koşulunu sağlamaları gerekmektedir.
Sözkonusu taşıtın, taşıt sahibi ve taşıt sahibinin ikamet yeri Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunan eşi veya usul ya da füruu olan kişiler dışındaki kişilerce kullanılması mümkün bulunmamaktadır.

Buna göre, bahsekonu Bakanlar Kurulu Kararının yürürlüğe girdiği tarih olan 13.10.2015 tarihinden önce geçici ithali gerçekleşen yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın kişisel kullanıma mahsus kara taşıtlarından;

– İzin süreleri devam edenler ile yurtta kalma süreleri içiresinde yurtdışına çıkarılmayan veya herhangi bir gümrük idaresine teslim edilmeyenlerin süreleri, müracaat edilmesi halinde 730 güne tamamlanmakta, – Sürelerin tamamı kullanılmadan yurtdışına çıkan taşıtların tekrar Türkiye’ye girişinde süreleri 730 güne tamamlanmakta,

– Sürelerin tamamı kullanılarak taşıtın yurtdışına çıkışının gerçekleştirilmiş olması halinde yeniden Türkiye’ye taşıt getirebilmesi için kişi ve taşıtın, çıkış tarihinden itibaren en az 185 gün süreyle fiilen yurtdışında bulunmaları gerekmektedir.

Konuya ilişkin soru ve taleplerin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın +90 312 444 8 482 numaralı Çağrı Merkezi’ne iletilmesi mümkündür.

Yabancı plakalı taşıtların ülkemize getirilme şartları ayrıntılı bir şekilde Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğünün internet sitesinde anlatılmaktadır:

https://ggm.ticaret.gov.tr/haberler/yabanci-plakali-kara-tasitlari-icin-yolcu-rehberi

Sahibi/yöneticisi bulundukları şirketler adına kayıtlı araçlar ile Türkiye’ye gitmek istemeleri halinde vatandaşlarımızın, Başkonsolosluklarımıza başvurarak ‘‘şirket aracı belgesi’’ almaları gerekmektedir. Bu belgenin tanzimi için vatandaşlarımızın nüfus hüviyet cüzdanı/T.C. Kimlik Kartı, şirket ticaret sicil kayıt belgesinin aslı ve iki adet fotoğraf ile müracaat etmeleri gerekmektedir.

Vatandaşlarımızın araçlarını Türkiye’ye seyahat amacıyla başka kimselere vermeleri durumunda, araç sahibinin nüfus hüviyet cüzdanı /T.C. Kimlik Kartı, aracın ruhsatnamesi (carte grise) ve iki adet fotoğraf ile Başkonsolosluklarımıza bizzat gelerek Türkiye’ye gidecek kimseye vekâlet vermesi gerekmektedir. . (Taşıtın sahibi ile vekâleten getirecek olan kişilerin, her ikisinin de yurt dışında yerleşik olmaları gerektiğinden, araçla Türkiye’ye giriş yapılmak istenen tarihten geriye doğru 365 gün içerisinde en az 185 gün yurt dışında bulunmuş olmaları gerekmektedir.)

4) KARAYOLLARININ DURUMU VE GÜVENLİK

Yol güvenliği konusunda herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Gerek otoyollarda, gerek devlet yollarında trafik işaretlerine ve hız sınırlarına uyulduğu takdirde güvenli bir yolculuk yapılması mümkündür.

Yol güvenliği konusunda herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Gerek otoyollarda, gerek devlet yollarında trafik işaretlerine ve hız sınırlarına uyulduğu takdirde güvenli bir yolculuk yapılması mümkündür.

Yol güvenliği bakımından vatandaşlarımız, pasaport, nüfus cüzdanı/ T.C. Kimlik Kartı gibi kıymetli belgelerini yanlarında bulundurmalıdır. Ayrıca, beraberlerinde fazla miktarda para bulundurmamaları tavsiye olunur.

Son yıllarda Fransız hükümeti hız sınırları konusunda önemli karayolu ve otoyollara sabit ve hareketli radarlar yerleştirmiştir. Hız sınırlarına uymayanlara ağır para cezaları uygulanmaktadır. Fransa’da otoyollar ücrete tabidir. Otoyollarda hız sınırı 130km’dir. Şehirlerarası yollarda hız sınırı 01.07.2019 tarihinden itibaren 90 km’den 80 km’ye düşürülmüştür. Öte yandan, otoyol benzeri çift şeritli, hız sınırının 110 km olarak trafik işaretleriyle belirtildiği yollar da mevcuttur.

Otoyollarda her 20 km’de bir her türlü imkânı sunan konaklama yerleri ile her 50 km’de benzin ve diğer ihtiyaçların karşılanacağı tesisler mevcuttur. Fransa sınırları içinde trafik kurallarına ve Avrupa Birliği standartlarına uyulduğu takdirde sorunsuz bir seyahat yapmak mümkündür.

Fransa’da trafik sağdan akmaktadır. Trafik işareti bulunmayan kavşak ve döner kavşaklarda sağdan gelen aracın, döner kavşak girişlerinde trafik işareti (yol ver) bulunması halinde ise döner kavşak içinde seyreden aracın geçiş üstünlüğü vardır”

Araç hareket halindeyken ön ve arka koltuklarda oturan her yolcunun emniyet kemeri kullanması zorunludur. Gündüzleri de farların açık tutulması tavsiye edilir.
Sabah erken saatlerde ve akşamüstü mesai saatleri bitiminde otoyollar da dahil olmak üzere trafik sıkışıklığı yaşanmaktadır. Şehir içinde otobüs ve metro, tren ve tramvayların düzenli seferleri vardır.

Fransa’da otoyollar özel işletme olup, araç arızası halinde otoyol yardım hizmetlerine başvurulması gerekmektedir. Dışarıdan yol yardım hizmeti yasaktır. Herhangi bir arıza halinde, otoyollarda kısa mesafelerle imdat telefonları bulunmaktadır. Bu telefonların ahizesi kaldırıldığında arızanın meydana geldiği bölgeye bağlı otomobil arıza servisi ile temas kurulmakta ve gereken yardıma ulaşılabilmektedir.

Acil durumlarda polise ulaşmak için 112 ve 17, acil tıbbi durumlarda ve yangında 15 ve 18 numaralı telefonlar aranabilir.

5) TRAFİK KURALLARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Ölümle sonuçlanmayan trafik kazalarında hapis cezası uygulanmamaktadır. Ancak, kırmızı ışıkta geçilmesi, alkollü/uyuşturucu etkisinde araç kullanılması, ters yönde gidilmesi, hız sınırının aşılması araç sahiplerinin sulh ceza hâkiminin önüne çıkmasını gerektirdiği gibi, ağır trafik cezaları (1.500 Euro’ya kadar para cezası veya ehliyetin iptali gibi hak mahrumiyetleri) da ödemeleri sözkonusu olabilir.

Ölümle sonuçlanan trafik suçlarında sürücü hapis cezası istemiyle Mahkemeye sevkedilebilmektedir.

Kazaya sebebiyet verme durumunda, özellikle ölüm ve yaralanma durumlarında uygulanan mevzuat: Bu gibi durumlarda olay yerine gelen polis durumu tespit eder. Savcı olay yerine gelip incelemesini yaptıktan sonra kazaya sebebiyet vereni tutuklamak üzere mahkemeye sevk eder. Kaza sonucunda meydana gelen yaralanma olaylarında 75.000 Euro ve 5 yıla kadar hapis cezası, ölüm olaylarında ise 100.000 Euro ve 7 yıla kadar hapis cezası verilmektedir.

Fransa’da ön ve arka koltuklarda kemer takma mecburiyeti vardır. 10 yaşından küçük çocukların ön koltukta oturmaları yasaktır. Otoyol, devlet yolu ve şehir içinde trafik kurallarına uyulmadığı takdirde ağır trafik para cezaları uygulanmaktadır.

Şehirlerarası yollarda azami hız 80 km, otoyollarda 130 km’dir (yağışlı havalarda 110 km). Fransa’da sağdan gelen araca aksi işaret bulunmadığı hallerde öncelik tanınmaktadır.

Fransa’ya gerçekleştirilecek bir yıldan kısa ziyaretlerde Türk sürücü belgelerinin kullanılması mümkündür. Turistler ve geçici süre için Türkiye’ye seyahat edenler, Türkiye’de Fransız sürücü belgesiyle araç kullanabilirler.

6) DUYURULMASINDA YARAR GÖRÜLEN DİĞER HUSUSLAR

Türkiye’ye hava veya karayoluyla seyahat etmeden önce, tüm aile üyelerinin pasaportlarının geçerlilik sürelerinin ayrı ayrı kontrol edilmesi büyük önem taşımaktadır. Çocuklar için azami 5 yıllık pasaport düzenlenmektedir. Dolayısıyla, anne ve/veya babanın pasaportu geçerli olsa dahi, çocukların pasaportlarının geçerlilik süresinin sona ermiş olması mümkündür. Fransa’ya öngörülen dönüş tarihinden itibaren 6 ay geçerlilik süresi bulunmaması halinde, vatandaşlarımızın temsilciliklerimize başvurarak pasaportlarını yeniletmeleri gerekmektedir. “Geçici Pasaportun” yalnızca sılaya dönüş ve acil durumlar için düzenlendiği hatırda tutulmalıdır. Pasaport işlemlerine ilişkin ayrıntılı bilgi ve randevu,

“ww.konsolosluk.gov.tr” adresinden temin edilebilir.”

Askerlik çağına giren vatandaşlarımızın seyahatlerinden önce ülkemizde herhangi bir sıkıntı yaşamamaları adına askerlik durumlarını kontrol etmeleri ve temsilciliklerimizde durumlarına uygun işlem yapmaları gerekmektedir.

23.03.2007 tarihinden itibaren yürürlükten bulunan, vatandaşlarımızın Yurtdışına Çıkış Harcından muaf tutulmaları için pasaportlarına Başkonsolosluklarımızda yapılan kaşe tatbiki uygulamasına son verilmiştir. Bu itibarla, yurtdışında oturma izin belgelerini sınır kapılarımızdaki görevlilere ibraz eden kişilerden, başka bir belge veya kaşe talep edilmeksizin çıkış harcı alınmayacaktır.

“Fransız sınır makamları son dönemde sıklıkla, Türkiye’ye gidecek olan 18 yaşından küçük Türk çocuklarının, ülkeden ayrılışlarından önce bağlı bulundukları Valiliklere başvurarak “Yurtdışı çıkış izin belgesi” (document de circulation pour étranger mineur/ titre d’identité républicain pour étranger mineur né en France) almalarını isteyebilmektedir. Öte yandan, Fransız vatandaşlığı olan veya olmayan Fransa’da ikamet eden 18 yaşından küçük her çocuktan, velayeti altında bulundukları kişilerden ayrı ülkemize veya başka yerlere seyahat etmeleri halinde “autorisation de sortie du territoire (AST)” belgesi talep edilmektedir. Sözkonusu belgenin anne, baba veya velayetin bulunduğu kişilerden biri tarafından doldurulup imzalanması yeterlidir. Belgenin onaylatılması için belediye veya valiliklere başvurulmasına gerek yoktur.

Belgenin boş halinin https://www.service-public.fr/particuliers/vosdroits/R46121 . internet sitesinden indirilip elle doldurularak ve imzalanması veya aynı sitede bilgisayar ortamında doldurulup, çıktı alınarak imzalanması mümkündür. Belgeyi doldurup imzalayan kişinin kimlik fotokopisinin belgeye eklenmesi gerektiği unutulmamalıdır. 18 yaşından küçük vatandaşlarımızın ve ailelerinin, Fransa’dan çıkış ve Fransa’ya dönüşlerinde herhangi bir sorunla karşılaşmamaları için bu hususlara dikkate etmeleri gerekmektedir.

Bu hususlara ilaveten, nüfusa tescilleri yapılmadan çocuklara pasaport tanzim edilmesinin mümkün olmaması nedeniyle, çocukların doğumunun yaz tatiline çıkılmadan vakitlice Başkonsolosluklarımıza bildirilmesi tavsiye edilmektedir.

Yurtdışında oturma ve çalışma izni bulunan vatandaşlarımız ve müstakil pasaport hamili yedi yaşından büyük çocuklarının harçtan muaf olabilmeleri için, mezkûr yasa uyarınca 2007 yılı Temmuz ayından itibaren pasaportlarına tatbik edilen “Yurtdışında oturma ve çalışma izni bulunmaktadır” şeklindeki kaşe tatbiki uygulamasına 3 Haziran 2008 tarihi itibarıyla son verilmiştir.

Yurtdışındaki vatandaşlarımız Türkiye’den çıkışlarında, sadece oturma izin belgelerini (Fransa için: titre de séjour / carte de résident) çıkış kapılarındaki görevlilere göstermek suretiyle anılan harçtan muaf tutulmaktadırlar.

Türkiye’ye T.C. pasaportlarıyla seyahat edecek vatandaşlarımızın çıkış kapılarında herhangi bir sorunla karşılaşmamaları için kendilerinin ve müstakil pasaport hamili olan yedi yaşından büyük çocuklarının oturma kartlarını yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Çift uyruklu vatandaşlarımız ise Fransız pasaportu ve/veya kimliğiyle Türkiye’ye seyahat ettikleri takdirde harçtan muaf tutulmaktadır.

Geçerlilik süresi bitmekte olan oturma kartlarını yenilemeden veya çocukları için gerekli oturma/kimlik kartı işlemlerini yaptırmadan ülkemize giden vatandaşlarımız, Türkiye’deki Fransız temsilciliklerine başvurarak geri dönüş vizesi almak zorunda kalmakta ve vize işlemlerinin uzun sürmesi sebebiyle mağduriyetler yaşamaktadırlar.

Bu itibarla, yaz tatilinde Türkiye’ye seyahat edecek vatandaşlarımızın Fransa’ya geri dönüşleri sırasında mağdur olmamaları amacıyla, kendi oturma kartlarının (titre de séjour) yanı sıra, çocuklarının “Dolaşım Belgeleri (DCEM)” ve ‘Cumhuriyet Kimlik Belgelerinin (TIR-carte républicaine)” geçerlilik tarihlerini kontrol etmeleri önemle tavsiye olunur.

Reşit olan Fransız vatandaşlarına, 1 Ocak 2004- 31 Aralık 2013 tarihleri arasında düzenlenmiş olan ve geçerlilik süreleri 10 yıldan 15 yıla yükseltilen Fransız kimlik kartlarının ülkemize giriş-çıkışlarda geçerli bir belge olarak kabul edilmektedir.

Fransa’ya görevle gelecek resmi pasaport (gri: Hizmet Pasaportu veya yeşil: Hususi Pasaport) hamillerinin beraberlerinde, sadece talep edildiğinde ibraz edilmek üzere, bir görevlendirme yazısı bulundurmaları; özel seyahatlerde ise seyahat sigortası, dönüş uçak bileti ve kalacak yer (otel rezervasyonu vb.) bilgilerine ilişkin belgeler ile, kalacak süre için yeterli para bulundurmaları sınır kapılarında sorun yaşanmaması açısından faydalı olacaktır.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız tarafından başlatılmış olan “Özel Taşıtlar Ön Beyan Uygulaması” kapsamında, özellikle izin dönemlerinde yoğun şekilde ülkemize seyahat edecek vatandaşlarımızın, gümrük kapılarımıza ulaşmadan önce yapacakları “ön beyan” sayesinde daha hızlı ve kolay geçiş yapabilmeleri mümkündür. Vatandaşlarımızın gümrük kapılarına ulaşmadan önce cep telefonu, bilgisayar veya tabletle araç sahibinin (ad, soyad, pasaport/kimlik no., doğum tarihi, adres, kişi ve taşıt ülkesi, sigorta poliçe no., plaka no., şase no., marka, model, cins) bilgilerini sisteme girerek kayıt işlemlerini kendileri yapmaları halinde, gümrük memurları tarafından yapılan işlemlere gerek kalmayacağından, yaklaşık 30 saniyede yapılacak kontrolle gümrük kayıt işleminin tamamlanabileceği, bu durumda gümrük tescil işlemi yapan memurların herhangi bir kayıt girişi yapmayacağı, ibraz edilen pasaport, ruhsat ve sigorta poliçesindeki bilgiler ile sistemde görülen bilgilerin sadece karşılaştırılmasıyla yetinileceği anlaşılmaktadır.

Sözkonusu uygulamaya giriş için internet bağlantısı aşağıda sunulmaktadır:
“https://uygulama.gtb.gov.tr/Tasit1OnBeyan/ ”

Vatandaşlarımızın yola çıkmadan önce aşağıda kayıtlı belgeleri kontrol etmeleri önemle tavsiye edilir.

Pasaport (bitiminden önce en az 6 ay) ve vizelerin geçerlilik süreleri, kimlik kartları, oturma ve çalışma izinlerinin süreleri, sürücü belgesi, araç ruhsatı, aracın kasko ve sigorta poliçeleri, sağlık / seyahat sigortası, gümrüğe tabi eşyaların faturaları, taşınma sözkonusu ise nakil beyan formu, askerlik tecil ve muafiyet belgesi.

Ayrıca vatandaşlarımızın üzerlerinde fazla miktarda nakit para bulundurmamaları tavsiye olunmaktadır.

Vatandaşlarımızın yaz tatilinde ülkemize seyahatlerindeki artış nedeniyle özellikle Mayıs/Haziran/Temmuz aylarında Başkonsolosluklarımıza yapılan başvurularda da artış görülmekte ve bu döneme ait randevu kotaları hızla dolmaktadır. Bu dönem için randevu almada sıkıntı yaşamamak için, vatandaşlarımızın, özellikle Türkiye’ye seyahat için Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna ihtiyaç duymaları halinde, başta yeni doğmuş çocukların tescil işlemleri, askerlik konuları ile pasaport/TC Kimlik Kartı başvuruları olmak üzere tüm konsolosluk ihtiyaçları için randevularını mümkün olan en erken tarihte ”

www.konsolosluk.gov.tr ” adresinden almaları ve randevu taleplerini son ana bırakmamaları önemle tavsiye olunur.

THY’nın Charles de Gaulle Havalimanı T1 gidiş katında bulunan rezervasyon, biletleme ve fazla bagaj satış kontuarları Şubat 2019 tarihinden bu yana hizmet vermemektedir. Sözkonusu hizmetler Alyzia Handling firmasının aynı terminalde bulunan satış kontuarından verilmeye başlanmıştır.”

 

KAYNAK. http://www.mfa.gov.tr

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz