“Sırp polisi gurbetçinin altınlarına el koydu” olayında kim haklı?

0
1366

“Sırp polisi gurbetçinin altınlarına el koydu” olayında kim haklı?

Türkiye’den dönen bir çok vatandaşımız, beraberinde getirdiği altın takılar nedeniyle hem havalimanlarında hem de karayolu gümrük kapılarında mağdur oluyor. Nakit para ve değerli eşyalarda kişi başına yanında bulundurma sınırları var. Bu sınırı aşan miktarda para veya değerli eşya yanında bulunduranların ülkeye girişte bunu gümrüğe sözlü veya yazılı olarak bildirmesi gerekiyor. Ancak bunu yapılmadığı taktirde yetkililer para ve altın takılara el koyabiliyor, hatta ceza bile yazabiliyor.

Gurbetçi aile, Sırp polisinin kendilerini durdurup arama yaptığını ve yanlarındaki değeri 10 bin Euro’yu bulan altın takılara el koyduğunu bildirdi. Haberde Sırp yetkililerin tutumundan yakınan aile, altınların faturasının bile olmasına rağmen böyle bir muamele görmekten şikayetçi oldu. Habere göre mahkemelik olan aile, 2 bin Euro’ya avukat tutarak sorunu çözmeye çalışıyor.

Peki Sırp yetkililer gurbetçi aileye gerçekten de haksızlık mı yaptı?

Belgrad’daki Türk Büyükelçiliği, internet sitesinde gümrük kuralları ile ilgili şu bilgileri veriyor:

„Sırbistan’a girişte kişi başı 10.000 Avro üzeri nakit paranın yazılı olarak beyan edilmesi zorunludur. Bu kurala uyulmaması halinde yabancıların paralarına el konulabilmekte ve haklarında adli süreç başlatabilmektedir. Beyanda bulunmuş yabancılar, aynı meblağda paralarla Sırbistan’dan çıkışta herhangi bir sorunla karşılaşmamaktadır.

Yolcu beraberinde bulunan ve yolcunun söz konusu seyahati esnasında kullanabileceği miktardan daha fazla olduğu değerlendirilebilecek eşyanın (mücevherat, altın ve gümüş takı, altın ve gümüş süs eşyası, cep telefonu, bilgisayar, giysi, vb.) sınır kapılarında beyan edilmesi gerekmektedir.“

Yani aile, 10 bin Euro gibi yüksek bir değere sahip altın takılarını Sırbistan’a girişte beyan etmesi gerekirdi. Görevliler, bu yapılmadığı için altın takılara el koydular.

Örneğin bu olay Fransa’da veya Almanya’da yaşansaydı bu ülkenin memurları nasıl davranırlardı? Buradaki yetkililer de Sırplar gibi hareket edip önce altınlara el koyar, daha sonra aile hakkında yasal işlem başlatıp para cezası keserlerdi. Çünkü Avrupa Birliği ülkelerine girişte de para ve altın konusunda sınırlar aynı. Karayolundan gelen bir yolcunun yanında taşıyabileceği altının değeri 300 Euro’yu aşmamalı, havayoluyla gelenlerde sınır kişi başına 430 Euro. Bunun üzerindeki değere sahip takıların gümrüğe beyan edilmesi şar.

Kaynak.artı49

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz