Fransa Vizesi Hakknda Sık Sorulan Sorular

0
942

Fransa Vizesi Hakknda Sık Sorulan Sorular

Fransa vizesi davetiye mektubunun orijinal mi olması gerek?

Fransa aile ve arkadaş ziyareti vizesi ve Fransa ticari vizesi başvuruları davet mektubu olmadan gerçekleştirilemez. Fransa turistik vize başvurularında davetiye zorunluluğu yoktur. Davetiyenin orijinal olarak sunulması gerekmektedir. Aile ve arkadaş ziyareti başvurularında Fransa’daki yakınınızın davetiyeyi, yaşadığı bölgenin belediyesinden onaylatmalıdır. Daveti gönderen kişi vatandaş ise Fransız kimliği, Fransa vatandaşı değilse uzun süreli oturum izni kartı ve pasaportunun fotokopisini de göndermelidir. Davetiyede, vize başvuru sahibinin kalacağı konut bilgisi mutlaka yer almalıdır.

Fransa vizesi kaç günde çıkar?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve Türkiye’de uzun süreli oturum izni sahibi bazı üçüncü ülke vatandaşların Fransa vizesi başvuruları 3 ila 5 iş günü içinde sonuçlanır. Suriye, İran, Filistin, Pakistan, Cezayir, Mısır, Beyaz Rusya, Suudi Arabistan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Lübnan, Libya, Zimbabwe, Afganistan, , Bangladeş, Myanmar, Burundi, Kuzey Kore, Sudan, Endonezya, Irak, Ürdün, Yemen, Moritanya, Nijerya, Filipinler, Vietnam, Somali, Ruanda vatandaşları uzun süreli oturum izni sahibi olsalar da Fransa vize işlemleri

15 günden önce sonuçlanmaz. Bu ülkeler haricindeki oturum izni sahibi üçüncü ülke vatandaşlarının işlemleri 7 ila 10 iş günü içinde sonuçlanmaktadır. Bu vize çıkış süreleri eksiksiz evraklarla yapılan başvurular için geçerlidir. Fransa Konsolosluğunun eksik evrak talebi, resmi tatil günleri, kapalı olduğu günlere denk gelen başvurularda vize çıkış süresi uzayabilmektedir. Fransa Konsolosluğu vize çıkış süresinde tek yetkili kurumdur ve vize kararının çıkacağı süre tamamen Konsolosluğun inisiyatifindedir.

Fransa Vize işlemlerinde parmak izi vermek zorunlu mu?

25.09.2014 tarihinden itibaren Türkiye’deki Schengen Üye Devletlerine ait konsolosluklar T.C. vatandaşlarından Schengen bölgesine girişlerinde biyometrik verilerini (biyometrik parmak izi ve biyometrik fotoğraf) ibraz etmeleri koşulu getirilmiştir. Bu sebeple Schengen kuralları gereği Fransa vize işlemlerinde parmak izi verme zorunluluğu vardır. Son beş yıl Fransa veya başka Schengen ülkelerinden almış olduğunuz Schengen vize etiketinde VIS notu düşülmüşse parmak izi vermeden sadece evraklarınızı teslim ederek Fransa vize başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.

İkametgahım Gaziantep ama İstanbul’da çalışıyorum. Fransa vizesi başvurumu hangi konsolosluğa yapmalıyım?

Fransa vizesi başvurularında Fransa Konsolosluğu ve Fransa Büyükelçiliği görev alanlarını içeren illere göre başvuruları kabul etmektedirler. Gaziantep, Fransa Ankara Büyükelçiliğinin görev alanı içinde bulunan illerden biridir. Fransa Ankara Büyükelçiliğinin görev alanındaki iller Şanlıurfa, Çankırı, Sivas, Elazığ, Erzurum, Şırnak, Diyarbakır, Tunceli, Yozgat, Düzce, Niğde, Kars, Hatay, Gümüşhane, Konya, Bitlis, Kahramanmaraş, Burdur, Samsun, Bingöl, Antalya, Isparta, Adıyaman, Ağrı, Amasya, Artvin, Batman, Giresun, Mardin, Adana, Afyon, Aksaray, Ankara, Ardahan, Bartın, Bayburt, Bolu, Çorum, Erzincan, Eskişehir, Hakkari, Iğdır, İçel, Karabük, Kastamonu, Kayseri, , Kırşehir, Kilis, Malatya, Muş, Nevşehir, Karaman, Ordu, Osmaniye, Rize, , Sinop, Kırıkkale, Siirt, Tokat, Trabzon, Van ve Zonguldak.

Bununla birlikte eğer çalıştığınız il ikamet ettiğinizi il değilse, şirketinizden temin edeceğiniz, şirkette çalıştığınızı gösteren belgeler ve SGK işe giriş bildirgenizi ibraz ederek başvurunuzu Fransa İstanbul Başkonsolosluğuna yapabilirsiniz. Şirketinizin antetli kağıdına yazılması gereken izin veya görev yazısını da ibraz etmeniz gerekecektir. İkamet bölgeniz farklı olduğu için Fransa Konsolosluğu sizden başvuru listelerinde yer almayan ancak sunulması gereken ek evrak taleplerinde bulunabilir.

Fransa İzmir Fahri Konsolosluğuna vize başvurusunda bulunabilir miyim?
Fransa vizesi başvuruları Fransa’nın Fahri Konsolosluklarına yapılmamaktadır. Fransa Fahri Konsolosluklarının T.C. vatandaşlarının vize başvurusu alma konusunda yetkili değillerdir. Fransa İzmir Fahri Konsolosluğu, Türkiye’de yaşayan Fransa uyruklu kişilerin vatandaşlık işlemlerini yapmaktadır. İzmir ve çevresindeki iller Fransa İstanbul Başkonsolosluğunun görev alanındadır. Başvurular Fransa Konsolosluğunun yetkilendirdiği vize başvuru merkezlerine ve akredite seyahat acenteleri aracılığı ile yapılabilmektedir.
Sigortalı çalışan değilim, Fransa vizesi alırken ne yapmalıyım?

Gelirinizi hukuki olarak belgeleyemediğiniz için Fransa vize işlemlerinizde seyahat masraflarınızı karşılayacak birinci dereceden bir aile bireyinizin sponsor olması gerekmektedir. Anneniz, babanız veya eşiniz sponsor olabilmektedir. Akrabalık bağının olması sponsorlukta gereklidir, özel durumlar söz konusu olduğunda ise bu durumun dilekçede belirtilmesi gerekmektedir. Sponsorunuz kendi mesleki veya sosyal koşullarına göre evrakları hazırlamalıdır. Sponsorunuzun sunacak evraklar sizin seyahat amacınızı destekler özellikte olmalıdır. Kendinize ait banka hesap dökümlerinizde yeterli miktarda para bulunması veya tapu ve gayrimenkul belgesi gibi evraklarınızın olması, eğer sigortalı bir meslek sahibi değilseniz yeterli bulunmayabilir. Bu gibi durumları olan vize başvuru sahipleri Fransa Konsolosluğunu arayarak başvuru koşullarını teyit etmeleri önemle tavsiye edilir.

İstanbul’da üniversite öğrencisiyim ama ikametgahım Konya’ya kayıtlı, Fransa vizesi başvurumuz İstanbul’dan yapabilir miyim?
Konya Fransa Ankara Büyükelçiliğinin görev alanı içinde olan bir il ancak İstanbul’daki okulunuzdan öğrenci olduğunuza dair yazı ve oturmakta olduğunuz evin sizin adınıza kayıtlı elektrik veya su faturasının fotokopisini başvuru evraklarınıza ekleyerek Fransa vizesi başvurunuzu İstanbul’dan yapabilirsiniz.
Önceden aldığım Schengen vizesi için parmak izi vermiştim. Fransa vizesi için başvuru yaparken parmak izi vermeme gerek var mı? Başvurumu danışman firmalarla yapabilir miyim?

Eğer vizenizi son 5 yıl içinde aldıysanız ve vize etiketinde VIS ibaresi varsa parmak izi vermeden işlemlerinizi şahsen veya üçüncü şahıslar veya danışman firma aracılığı ile yapabilirsiniz. Ancak Fransa Konsolosluğu gerekli gördüğü takdirde yeniden parmak izi ibraz etmenizi talep edebilir. Bu durumda başvuruda şahsen bulunmanız gerekmektedir. Bu gibi istisnai durumlarda Konsolosluk sizinle doğrudan iletişime geçmektedir.

Fransa vizesi fotoğraf ölçüsü nedir? Pasaportumdaki fotoğrafla başvuru yapabilir miyim?

Fransa vizesi fotoğraf ölçüsü Schengen kuralları gereği 35×45 mm boyutunda ve biyometrik özellikli olmalıdır. Fonun beyaz olması, nötr bir yüz ifadesi ile çektirilmiş olması ve yüzün görünümünü engelleyecek şapka, güneş gözlüğü gibi herhangi bir unsurun olmaması gerekmektedir. Biyometrik fotoğrafınızın son 3 ay içinde çekilmiş olması ve güncel olması talep edilir. Pasaportunuz son 10 yıl içinde çıkarılmış ise pasaporttaki fotoğrafınızın geçerliliği olmayacaktır.

Kaynak
Fransa Konsolosluğu Resmi Web Sitesi; ambafrance-tr.org

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz