İtalya’da karantina bölgesinde yaşayan Türk öğrenci: Halk tatil gibi anladı

0
3520

İtalya’da karantina bölgesinde yaşayan Türk öğrenci: Halk tatil gibi anladı

Avrupa’da Covid-19 salgını vakalarının en fazla görüldüğü ülke İtalya’nın kuzeyindeki Lombardiya Bölgesi ve 14 kent karantinaya alındı. Bölgede toplam 16 milyon insan yaşıyor.

Ülkenin mali motoru olarak adlandırılan bölgenin karantinaya alınması sonrası ekonominin olumsuz etkileneceği yorumları yapılıyor. İş, okul ve günlük hayata dair pek çok aktivitenin aksadığı Milano’da yaşayan Sinem Kalkan, koronavirüs etkisi altındaki İtalya’yı euronews Türkçe’ye anlattı.

Ülkedeki ilk koronavirüs vakasının başta doktorlar tarafından tespit edilemediğini söyleyen Kalkan, “Doktorlar, hastaya ilaç vererek eve gönderiyor. Zaman geçtikçe kötüleşen hasta yeniden hastaneye başvurduğunda koronavirüs olduğu tespit ediliyor. Hasta uzun kuluçka döneminde hamile eşine, arkadaşlarına, iş arkadaşlarına ve yaşadığı şehirdeki pek çok kişiye böylelikle bulaştırmış oluyor” diyor.

Kendisinin 3 haftaya yakın bir süredir evden çalıştığını söyleyen Kalkan, “Vaka sayısı hızlı bir şekilde artıyor. Benim gibi salgını ciddiye alıp evden çıkmayanlar olduğu gibi sosyal hayatından vazgeçmeyen insanlar da oldu. Hâl böyle olunca da pozitif vaka sayısında hızlı bir artış gerçekleşti” diyor.

Sadece bir günde binden fazla kişide koronavirüs vakası tespit edilince hükümetin karantina kararı aldığı aktaran Kalkan, “Karantina kararı henüz resmi gazetede yayımlanmadı. Polis buna dayanarak kontrol yapamıyor ancak durdurup neden geldiğinizi ve nereye gittiğiniz sorabiliyor. Karantina esnasında evden çıkmak kesin olarak yasak olmayacak. Bir yandan evden çıkmanın cezai yaptırımları konuşuluyor durum net değil” diyor.

14 kentte 16 milyona yakın insanın etkileneceği karantina kararı sonrası marketlerde sebze ve makarna reyonların boşaldığını aktaran Kalkan, “Yağma derecesinde değil ama marketlerde yoğunluk var. İnsanlar stok yapmaya çalışıyor” diye konuşuyor.

Ülke çapında maskelerin tamamen tükendiğini vurgulayan Kalkan, internet üzerinde satılan maskelerin fiyatlarının 200-300 euroya kadar yükseldiğini söylüyor.

İtalya’da ekonomi ve turizm olumsuz etkilenen alanların başında. Bunun yanı sıra günlük hayata dair pek çok aktivite aksıyor. Yüksek lisans öğrencisi olan Kalkan, tez savunmasını internet üzerinden yapacak. İtalyan halkının karantina süresini tatil gibi algıladığını söyleyen Kalkan, “Devlet daha iyi önlemler alabilirdi. İtalyanların bu konuda hassas olduğunu ya da temkinli davrandığını düşünmüyorum. Dışarıda her yaş grubundan insan maskesiz geziyor. Politikacılar ve rahipler arasından da koronavirüs vakasına rastlandı. Vatikan tamamen karantina altında” diyor.

İtalya’da tespit edilen vaka sayısı 5 bin 883 ölen kişi sayısı 233, tedavi gören hasta sayısı 5 bin 61, iyileşen hasta sayısı ise 589.

Kaynak euronews

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz