TÜRKİYE’DE TEDAVİDE NELER DEĞİŞTİ

0
858

TÜRKİYE’DE TEDAVİDE NELER DEĞİŞTİ?

Artık 270 değil, 183 günden fazla hangi ülkede kalıyorsanız, orada ikamet ediyor sayılacaksınız. Fransa dışındaki Avrupa sağlık sigortalarıyla da poliklinik tedavileriniz ödenmeyecek. Sadece acil girişi yaparsanız masraflar karşılanacak.

Avrupa’daki sağlık sigortasının Türkiye’de geçerliliğiyle ilgili o kadar fazla soru geliyor ki, bu konuyu bir kere de yazılı olarak ifade etmekte fayda gördük.

2 temel değişiklik oldu. Birincisi, eskiden Türkiye’de 270 gün bulunan bir kişi Türkiye’de ikamet ediyor kabul ediliyordu. Şimdi son 12 ay içerisinde 183 günden fazla hangi ülkede kalıyorsanuz, o ülkede ikamet ediyorsunuz sayılıyor.

183 günü dolduran vatandaşlar artık AT11 belgesini kullanamaz ve ancak AT20 ile tedavi olabilirler. Bu durum özellikle emeklileri yakından ilgilendiriyor.

İkinci değişiklikse, artık poliklinik hizmetinin ve burada yazılan ilaçların ödenmemesi. Örneğin Almanya’da AOK sigortalısı olan bir kişi, Türkiye’de polikliniğe gidip ilaç yazdırırsa hem muayene ücretini hem de ilaç parasını kendisi öder.

Aslında burada kağız üzerinde bir değişiklik yok. 1964 yılından bu yana, Almanya ile yapılan aynı sözleşme geçerli. Burada da sadece acil tedavilerin ödeneceği yazıyor. Oysa Türkiye’deki hastaneler, AOK’dan para alabilmek için her şeyi fatura etmeyi tercih ediyorlardı. Almanlar bunun böyle devam etmeyeceğini söyleyince de, SGK bir uyarı yayımladı ve acil girişlerin ödeneceğini duyurdu.

Özetle, Türkiye’de Fransa hariç Avrupa sigortalarıyla, durup dururken gidip tedavi olamazsınız. Acil bir durumunuzun olması gerekir. Acil tedavi ihtiyacınız varsa, polikliniğe değil, acil servise gitmeniz durumunda, tedavi ücreti ve ilaç parası ödemezsiniz.

Almanya karşılamıyorsa, Türkiye karşılasın

Gurbetçi vatandaşlar, bir izin sezonunda 3,3 milyar avro para bırakıyor. Avrupalı Turist, kişi başı ortalama 590 avro harcarken, gurbetçi ortalama 1175 avro harcıyor.

Bu kadar büyük katkıları olan bir gruba, Almanya artık ödemiyor, o yüzden sağlık paranızı siz kendi cebinizden ödeyin diyorsunuz.

Devlet, ücretsiz eğitim ve sağlık sunmak için var.

Almanya ödemiyorsa, Suriyelilerin parasını ödediğiniz gibi, gurbetçilerin parasını de ödemeye ne dersiniz?

Kaynak Arti49

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz