Başbakan Jean Castex : Restoranlar 15 Şubat’a kadar kapalı kalacak

0
8099

Başbakan Jean Castex : Restoranlar 15 Şubat’a kadar kapalı kalacak

Salgına karşı oluşturulan Savunma Kurulu toplantısında alınan kararları açıklamak üzere düzenlediği basın toplantısında konuşan Başbakan Jean Castex, restoran, bar ve kafe gibi işletmelerin en az 15 Şubat 2021 tarihine kadar kapalı kalacaklarını duyurdu. Castex bugün itibarıyla açılmaları beklenen tiyatro ve sinema salonlarının da kapalı kalacaklarını söyledi. 

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un başkanlığında dün düzenlenen  Savunma Kurulu toplantısında alınan kararları açıklamak üzere bir basın toplantısı düzenleyen Başbakan Jean Castex, virüsün hala ülke genelinde yoğun bir şekilde yayıldığını ve Fransa’da durumun oldukça kırılgan olduğunu ifade ederek sözlerine başladı. Fransa’da hayatın normale dönmediğine dikkat çeken Castex yürürlükte olan kısıtlamaların devam edeceğini belirtti. 

İngiltere ile sınırlar kapalı kalacak

Aralık ayının ortalarından bu yana günlük vaka sayılarında yükseliş gözlendiğine dikkat çeken Başbakan Jean Castex, Güney Afrika ve İngiltere’de ortaya çıkan koronavirüsün mutasyona uğramış iki farklı varyantıyla ilgili endişelerini dile getirdi. Özellikle İngiltere’de görülen varyantın çok hızlı yayıldığını hatırlatan Başbakan Jean Castex, İngiltere ile kapatılan sınırların bir sonraki emre kadar kapalı kalmaya devam edeceklerini duyurdu.

Sinema ve tiyatro salonları açılmayacak

Salgında beklenilen düşüşün yaşanmadığını belirten Başbakan Jean Castex, sinema ve tiyatro salonları, kayak merkezleri ile kış spor malzemeleri satan mağazaların kapalı kalmaya devam edeceklerini kaydetti. Kayak merkezleri ile kış sporları için malzeme satan mağazaların en az bu ay sonuna kadar kapalı kalacaklarını ifade eden Jean Castex, önümüzdeki haftalarda yaşanacak gelişmelere göre söz konusu işletmelerle ilgili yeni kararlar alabileceklerini söyledi. Sinema ve tiyatro salonları ile ilgili alınan kararlarda şimdilik bir gevşemenin yaşanmayacağını vurgulayan Castex, bu işletmelere kapalı kaldıkları süre boyunca mali yardımların yapılmasına devam edileceğini ifade etti. 

Restoranlar en az 15 Şubat 2021 tarihine kadar kapalı

Daha önce 20 Ocak 2021 tarihinde açılacakları konusunda karar alınan restoran, bar ve kafe gibi işletmelerin en az 15 Şubat 2021 tarihine kadar kapalı kalacakları Başbakan Jean Castex tarafından duyuruldu. 

Saat 18’den itibaren gece sokağa çıkma yasağı 10 yeni departmana uygulanacak

Salgının özellikle Fransa’nın doğu departmanlarında yoğun geçtiğine dikkat çeken Başbakan Jean Castex, gece dışarı çıkma yasağının saat 18’den itibaren uygulandığı 15 departmanda olduğu gibi,  Grand Est bölgesine bağlı 10 yeni departmanda da bu uygulamanın hayata geçirileceğini söyledi. Ülke genelinde saat 20’den itibaren uygulanan gece sokağa çıkma yasağının 20 Ocak tarihine kadar uzatıldığı Başbakan tarafından belirtildi.

Fransa toplam 200 milyon doz aşı siparişi verdi

Fransa’da aşılama kampanyasının gecikmeli başladığını ve yavaş ilerlediğini kabul eden Başbakan Jean Castex, 2021 yılın için 200 milyon doz aşının sipariş edildiğini ve yavaş yavaş aşılan ülkeye geldiğini söyledi. ilk hedeflerinin sayıları 15 milyon civarında olduğu belirtilen yaşlı ve risk faktörü taşıyanların bir an önce aşılanmalarını sağlamak olduğunu söyleyen Başbakan Castex, 75 yaş üstündeki yaşlıların 18 Ocak 2021 tarihinden itibaren aşı olmaya başlayabileceklerini ifade etti.

 

kaynak fransaposta

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz