DSÖ’den dünyaya uyarı: Gelecek birkaç ay zorlu geçecek

0
1290

DSÖ’den dünyaya uyarı: Gelecek birkaç ay zorlu geçecek

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, kuzey yarımküre kışa girerken, özellikle Avrupa ve Kuzey Amerika’da koronavirüs vakalarının hızla artmaya başladığını belirterek, “Kış geldiğinde gelecek birkaç ayın zorlu geçeceğini biliyoruz” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan merkezinde, video konferans yöntemiyle düzenlediği basın toplantısında, “Bugün 184 ülkenin COVID-19 Aşıları Küresel Erişim Programı’na (COVAX) katıldığını duyurmaktan memnuniyet duyuyorum” dedi.

“Birkaç ayın zorlu geçeceğini biliyoruz”

Programa en son Ekvador ve Uruguay’ın katıldığını aktaran Ghebreyesus, COVAX’ın potansiyel COVID-19 aşısı için en büyük küresel platform olduğunun altını çizdi ve programın amacının etkili ve güvenli bir aşının üretildikten sonra tüm dünyaya eşit şekilde dağıtılması olduğunu belirtti.

Ghebreyesus, COVID-19 salgınının “endişe verici bir aşamaya girdiğini” belirterek, “Kuzey yarımküre kışa girerken, özellikle Avrupa ve Kuzey Amerika’da vakaların hızla artmaya başladığını görüyoruz. Kış geldiğinde gelecek birkaç ayın zorlu geçeceğini biliyoruz” diye konuştu.

Pek çok ülke liderinin virüsün yayılmasını yavaşlatmak, sağlık çalışanlarını ve sağlık sistemlerini korumak amacıyla aldığı önlemlerden memnuniyet duyduğunu ifade eden Ghebreyesus, vaka sayısı arttıkça hastane ve yoğun bakım servislerinde yatak ihtiyacının da arttığını dile getirdi.

Biz büyük küresel bir aileyiz ve kazanacağız”

Ghebreyesus, şöyle konuştu:

“Hemşire ve doktorlar salgının ilk günlerine göre, virüse yakalanan hastalara nasıl en iyi şekilde bakacaklarını daha iyi biliyor. Ancak hastane kapasitesine ulaşıldığında ve aşıldığında hem hastalar hem de sağlık çalışanları için çok zor ve tehlikeli bir durum ortaya çıkacak. Bu nedenle, tüm hükümetlerin bulaşma zincirlerini kırmaya ve hem hayatları hem de geçim kaynaklarını kurtarmaya yardımcı olmak için temel prensiplere odaklanması önem arz ediyor.”

DSÖ Genel Direktörü, söz konusu temel prensiplerin ise aktif vakaların tespit edilmesi, virüsün çok görüldüğü bölgelerde küme araştırması yapılması, tüm vakaların izole edilmesi, temaslıların karantinaya alınması, iyi bir klinik bakım sağlanması, sağlık çalışanlarının desteklenmesi ve korunması olduğunu kaydetti.

TRT haber avrupa

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz